Normal_11853

AMSTERDAM (Novum) - Het opstappen van twee van de drie bestuursleden van het VU medisch centrum in Amsterdam was onvermijdelijk. Dat stelt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vrijdag in een reactie.

Dinsdag gaf de patiëntenfederatie aan te willen dat het bestuur van het VUmc zou opstappen. De federatie stelde zich grote zorgen te maken om de veiligheid van de patiënten en vindt dat het bestuur zijn conclusies moet trekken.

Het Amsterdamse ziekenhuis werd eerder dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van een slepend conflict tussen medisch specialisten. Het bestuur hield daarover informatie achter voor de inspectie.

De NPCF vond dat het bestuur de zaak niet meer onder controle had. "Medische fouten worden vaak veroorzaakt door gebrekkige communicatie. Waar ruzie is, neemt het risico voor patiënten toe", legt een woordvoerder van de federatie vrijdag uit.

Het bestuur had volgens de NPCF de patiëntveiligheid niet voorop staan. "Dat baseren we op de bevindingen van de inspectie en het gebeuren met Eyeworks eerder dit jaar."

Het VUmc kwam eerder dit jaar negatief in het nieuw doordat het ziekenhuis het decor was van het Eyeworks-programma 24 Uur: Tussen Leven en Dood, waarbij patiënten ongevraagd werden gefilmd. "Het vertrouwen in het ziekenhuisbestuur was daarmee al geschonden. Nu komt deze affaire er overheen", zei de woordvoerder dinsdag.