Normal_11862

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Op donderdag 23 augustus bracht het IJsselland Ziekenhuis het bericht naar buiten dat het operatieprogramma tijdelijk beperkt moest worden in verband met problemen met de reiniging van het instrumentarium. Inmiddels kan in het IJsselland Ziekenhuis zowel op de poliklinieken als in de operatiekamers weer volledig worden gewerkt met opnieuw gereinigde instrumenten.

Het ziekenhuis heeft besloten een formeel extern onderzoek te laten uitvoeren, ondanks de aanwijzingen dat schade aan patiënten in dit geval niet waarschijnlijk is. Het ziekenhuis wil hiermee volledige duidelijkheid scheppen en onzekerheden in de toekomst wegnemen.

Op dit moment worden onafhankelijke onderzoeksinstituten benaderd. Het is de bedoeling om aan het begin van deze week de opdracht aan een instituut te verstrekken.

Donderdag constateerde de sterilisatieafdeling lichte vlekjes op de instrumenten. Bij nader onderzoek bleek dat de afgelopen weken bij een onderdeel van het reinigingsproces niet het juiste middel is gebruikt. De steriliteit van het instrumentarium is gegarandeerd gebleven zodat geen infectierisico's zijn ontstaan. Het ziekenhuis neemt de nodige maatregelen om deze situatie in de toekomst te voorkomen.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen