Normal_11872

ARNHEM - Het Hand- en polscentrum van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem start vanaf 1 september met een nieuwe behandelmethode voor de ziekte van Dupuytren.

Deze ziekte bestaat in een bindweefselaandoening, waarbij door nog onbekende oorzaak verdikkingen en verkortingen in de vorm van knobbeltjes en strengen optreden in het aanwezige bind- en steunweefsel in de hand. Dit leidt tot kromstand en bewegingsbeperking van de vingers. Deze ziekte kan nog niet worden genezen, maar de gevolgen kunnen wel worden behandeld.

Dupuytren-patiënten ervaren veel ongemak in hun dagelijks functioneren, omdat ze hun aangedane vinger(s) niet meer kunnen strekken. Daardoor hebben zij moeite dingen vast te pakken, ze blijven regelmatig hangen of stoten zich en is het ongemakkelijk om iemand de hand te schudden of een handschoen aan te trekken.

Bij de nieuwe behandeling wordt het medicijn Xiapex in de streng ingespoten. Hierdoor lost het collageen in de streng op, waardoor de streng zwakker wordt en de functie (deels) terugkomt. Volwassen patiënten met een voelbare streng, die daar nog niet eerder aan behandeld zijn, komen in aanmerking voor deze behandeling die plaatsvindt op de polikliniek.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen