Normal_11884

AMSTERDAM - Gezondheidswetenschapper Dirk de Korne betoogde gisteren in een stuk in de Volkskrant dat het ontslaan van de Raad van Bestuur van het VUmc niet het gewenste resultaat zal opleveren omdat de macht momenteel in handen van de specialisten is.

In zijn betoog haalt De Korne voorbeelden aan van een tankopslagbedrijf en een vliegmaatschappij waar de theorie dat de leiding de eindverantwoordelijkheid draagt voor alles wat er in het bedrijf gebeurt inderdaad stand houdt. Maar dit werkt in een ziekenhuis op een andere manier.

In de praktijk, zo legt De Korne uit, heeft de Raad van bestuur niet veel te zeggen over het handelen van de medisch specialisten. Bij de behandeling van individuele patiënten is het noodzakelijk dat de arts over een zekere autonomie beschikt bij het maken van bepaalde behandelkeuzes, maar dit is volgens de gezondheidswetenschapper niet de oorzaak van dit probleem. In de praktijk zijn de maatschappen waarvoor de medisch specialisten werken of de hiërarchie binnen de vakgroep meer bepalend voor hun handelen dan de organisatiebrede afspraken.

De longarts die onlangs op non-actief werd gezet, Piet Postmus, klopte met zijn zorg over de ruzie tussen artsen onderling waar patiënten mogelijk de dupe van kunnen worden aan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Nu er onlangs twee bestuursleden zijn opgestapt bij het Amsterdamse ziekenhuis, hoopt Postmus weer terug te kunnen.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen