Normal_11891

NIJMEGEN - Aanstaande donderdag organiseert het UMC St. Radboud in Nijmegen een minisymposium waarbij de bezoeker alles te weten kan komen over Systematic Reviews bij dierproeven. Diverse onderzoekers presenteren hun eerste veelbelovende resultaten. Ook zijn er sprekers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ZonMW.

Voor medisch wetenschappelijk onderzoek gelden strenge kwaliteitseisen. Systematic Reviews, grondige literatuurstudies voorafgaand aan een onderzoek, zijn al standaard in het medische onderzoek op mensen. In proefdieronderzoek is daar nog geen sprake van. Daardoor is proefdieronderzoek vaak minder betrouwbaar en worden nog vaak te veel proefdieren gebruikt.

Het Centraal Dierenlaboratorium van het UMC St. Radboud zet zich al jaren in voor de vermindering van proefdieren. Hiertoe is het Systematic Review Centre for Laboratory animal Experimentation opgericht (SYRCLE). Het centrum helpt onderzoekers bij het verminderen en slimmer inzetten van proefdieren door Systematic Reviews. Er zijn inmiddels diverse nationale en internationale initiatieven die SYRCLE steunen om Systematic Reviews in te bedden in proefdieronderzoek.

Het symposium staat in het teken van het delen van ervaringen. Diverse onderzoekers presenteren hun onderzoeksresultaten en geven hun mening over de rol en het nut van Systematic Reviews.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen