Normal_11892

ROTTERDAM - Het Erasmus MC heeft een primeur te pakken: als eerste ziekenhuis in Nederland gaat het ziekenhuis het experimenteel laboratoriumonderzoek van cel- en weefselmonsters digitaliseren.

Het Erasmus MC werkt samen met Philips dat een nieuwe, zeer snelle scanner-, beeldbewerkings- en analysetechnologie heeft ontwikkeld.

Het versturen en bijhouden van de honderden microscoopglaasjes met weefsel kost dagelijks veel tijd en moeite. Het raadplegen van een collega op afstand kost veel tijd, omdat de weefselglaasjes dan per koerier naar een ander ziekenhuis moeten worden verstuurd, met extra risico op beschadiging of verlies.

Door het weefselglaasje in te scannen met het nieuwe pathologiesysteem, krijgt de onderzoeker direct toegang tot de digitale bestanden. Kankercellen in het weefsel kunnen snel opgespoord en beoordeeld worden met behulp van geavanceerde beeldanalysesoftware. Daarnaast kunnen informatie en beelden eenvoudig worden gedeeld met kankeronderzoeksinstituten over de hele wereld.

"De overgang in de toekomst naar digitale pathologie zal ons team helpen om onze hoge standaard van experimenteel medisch onderzoek te kunnen waarborgen en versnellen", aldus Peter Riegman, hoofd weefselbank van het Erasmus MC.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen