Normal_12111

BREDA (Novum) - Bij slechts een op de tien operaties in Nederlandse ziekenhuizen wordt volgens het boekje gewerkt. Daardoor ontstaan veel meer wondinfecties dan nodig. In sommige gevallen kunnen die infecties fataal zijn. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Hoeveel patiënten precies overlijden door wondinfecties die ze in operatiekamers oplopen is nauwelijks in kaart te brengen. Vaak zijn patiënten al ernstig ziek als ze zo'n infectie oplopen.

Vijf jaar geleden beloofden de ziekenhuizen na publicatie van een rapport van Nivel over onbedoelde schade in Nederlandse ziekenhuizen dat de vermijdbare sterfte in 2012 zou zijn gehalveerd. In het rapport werd het aantal potentieel vermijdbare doden op 1735 geschat.

De ziekenhuizen voerden in 2009 een veiligheidsprogramma in dat bestaat uit tien thema's, waaronder postoperatieve wondinfectie. Voor dat thema zijn maatregelen bedacht, die volgens de NOS in maar tien procent van de gevallen worden toegepast.

Volgens de NOS lijkt de belangrijkste reden voor het niet navolgen van de regels dat nog steeds veel artsen, verpleegkundigen en bestuurders het niet nodig vinden. De meeste ziekenhuizen zouden wel zijn begonnen met het invoeren van de maatregelen, maar het tempo zou zo laag liggen dat het effect vooralsnog heel beperkt is.

In het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en het Amphia Ziekenhuis in Breda verlopen vier op de vijf operaties al wel volgens dat protocol. Bij het ziekenhuis in Leiderdorp zou het aantal wondinfecties zijn gehalveerd, in het ziekenhuis in Breda is sprake van een daling van 36 procent.