Normal_12113

AMSTERDAM (Novum) - Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis mogen fuseren. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een bestuurlijke fusie tussen de twee Amsterdamse ziekenhuizen geen belangrijke negatieve effecten voor de concurrentie.

Bij een fusie blijven er naar het oordeel van de toezichthouder in Amsterdam genoeg andere ziekenhuizen over waar patiënten naartoe kunnen gaan als ze niet tevreden zijn over het aanbod van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in het westen van de stad en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in stadsdeel Oost. Ziekenhuizen als het VU medisch centrum, het Slotervaart Ziekenhuis, het AMC en het BovenIJ Ziekenhuis vormen reële alternatieven voor beide hospitalen, aldus de NMa.

De toezichthouder heeft in het onderzoek naar het effect van de fusie onder meer reistijden en patiëntenstromen in kaart gebracht. Ook zijn concurrerende ziekenhuizen en de grootste zorgverzekeraars in de regio ondervraagd.

De twee ziekenhuizen kondigden de samenwerking eind vorig jaar aan. Voor een aantal gespecialiseerde behandelingen kunnen patiënten in de toekomst alleen nog op een van de beide locaties terecht. De ziekenhuizen willen daarmee de kwaliteit van de zorg verbeteren. Voor de basiszorg, zoals spoedeisende hulp, verloskunde of chronische zorg, kunnen patiënten nog wel op beide locaties terecht.

De ziekenhuizen zijn blij met het besluit van de NMa, laten ze dinsdag weten. "We zijn blij dat we verder kunnen met de uitwerking van de bestuurlijke fusie. Deze fusie is belangrijk om een intensievere samenwerking mogelijk te maken", zegt Hans van der Schoot, voorzitter van de raad van bestuur van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.