Normal_12133

LEEUWARDEN - Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Stichting Melanoom een zorgpad opgesteld om patiënten met een melanoom optimaal te kunnen behandelen en informeren.

"Een vroegtijdige diagnose is van levensbelang", zegt dermatoloog Rob Blanken van het ziekenhuis die als medisch specialist betrokken is bij het zorgpad. "Daarvoor is een goede samenwerking tussen zorgverleners van de eerste en tweede lijn erg belangrijk. Bij gecompliceerde melanomen is een multidiciplinaire aanpak nodig waarbij meerdere specialisten in het ziekenhuis betrokken zijn. Dat is nu in het zorgpad geregeld", aldus Blanken.

Een maligne melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaan vanuit zogeheten melaninebevattende pigmentcellen (melanocyten). Als de de melanomen in een vroeg stadium ontdekt worden zijn ze vaak nog goed te behandelen. Volgens Blanken komt het echter nog te vaak voor dat patiënten met een al verder gevorderd melanoom komen die veel moeilijker te behandelen is.

Het zorgpad zal op 24 september in het ziekenhuis tijdens een symposium voor professionals gepresenteerd worden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz