Normal_12138

UTRECHT - Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht heeft de Henk Westbroektrofee gewonnen, de prijs van de gemeente Utrecht die jaarlijks wordt uitgereikt aan een bedrijf dat, of een organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van laaggeletterdheid in Utrecht, zo meldt het ziekenhuis.

Volgens de jury heeft het ziekenhuis een project voor laaggeletterdheid opgestart dat een ‘een unieke en bijzondere bijdrage levert aan de strijd tegen laaggeletterdheid'.

"Na constatering van het feit dat een groot deel van de patiënten de schriftelijke informatie onvoldoende begrijpt, heeft het UMC Utrecht serieus en slagvaardig actie ondernomen om niet alleen de communicatie maar ook het gehele werkproces aan te passen, met betere zorgverlening als gevolg", aldus het oordeel van de jury.

De jury heeft bovendien geconstateerd dat het ziekenhuis zich niet alleen heeft ingezet voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, maar dat het project ook oog heeft voor laaggeletterde medewerkers van het ziekenhuis.

Onderdelen uit het project zijn bijvoorbeeld een poster voor in de wachtkamer van hulpverleners, een training voor leidinggevenden van het Facilitair Bedrijf om laaggeletterdheid bij medewerkers te leren herkennen en vragenlijsten waar een voorblad is toegevoegd met pictogrammen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz