Normal_12491

AMSTERDAM (Novum) - Veel verpleeg- en verzorgingshuizen vragen te veel geld van ouderen voor extra diensten zoals het begeleiden van een wandeling of het wassen van de kleren. Bijna de helft houdt zich niet aan de regel van de Nederlandse Zorgautoriteit om helder over de kosten te zijn, stelt de Consumentenbond vrijdag in De Telegraaf.

De verschillen in de tarieven zijn groot. Zo vraagt een instelling 32 euro per maand voor het doen van de was en een andere instelling 120 euro. Een wandeling met een begeleider kan tussen de 25 en 50 euro kosten. Het merken van de kleding varieert tussen de 20 en 145 euro.

De organisatie vroeg honderdtwintig verpleeg- en verzorgingshuizen om de prijzen. Daarvan reageerden er slechts 66. Bij 22 van die 66 instellingen staan de prijzen op de website. De overige 54 instellingen gingen niet op de vragen in.

Over de kosten van extra diensten wordt al langer geklaagd. De landelijke cliëntenorganisatie LOC wees er vorig jaar november op dat de kosten voor het draaien van de was in 2009 nog tussen de 35 en 70 euro lag en dat er nu uitschieters zijn tot 225 euro.