Normal_12996

ALKMAAR - De verdeling van de ziekenhuiszorg over het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en het nieuw te bouwen Regionaal Topklinisch Interventiecentrum (RTIC) in Heerhugowaard is in hoofdlijnen vastgesteld.

Het voorgestelde beleid is de afgelopen periode uitgebreid besproken met partijen binnen en buiten de beide ziekenhuizen. Afgelopen dinsdag kwam echter aan de discussie over de toekomstige profielen van de drie ziekenhuislocaties van de MCA Gemini Groep een eind met de goedkeuring van het locatiebesluit door de raad van toezicht.

De voorgestelde verdeling van zorg is tijdens gesprekken met specialisten en adviesraden van beide ziekenhuizen onder meer getoetst aan de gewenste zorg van het verzorgingsgebied, de kwaliteit van zorg en de randvoorwaarden waaronder de zorg verleend kan worden. Daarnaast hebben de gesprekken inzicht gegeven in de te verwachten zorgvraag en de daarmee samenhangende capaciteit van de afzonderlijke ziekenhuizen in Den Helder, Alkmaar en Heerhugowaard.

De hoofdlijnen zoals beschreven in het definitieve besluit zullen in nauw overleg met de specialisten en de adviesraden verder worden ingevuld. De komende maanden wordt gesproken over de uitwerking van de hoofdlijnen, die mede worden getoetst aan het beleidskader van landelijke instanties waaronder de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en wetenschappelijke verenigingen. De grootste zorgverzekeraar uit de regio, VGZ heeft zich overigens ook positief over dit besluit uitgelaten.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz