Normal_groningen_umcg_ziekenhuis_

GRONINGEN - Patiënten die trombose in een ader hebben doorgemaakt moeten beter gescreend worden op risicofactoren die specifiek zijn voor trombose in slagaders. Dit verbetert de preventie op hart- en herseninfarcten, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Inge van Schouwenburg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Zij ontdekte dat trombose in aders en slagaders aan elkaar verwant zijn, terwijl decennialang gedacht werd dat het verschillende ziekten zijn vanwege grote verschillen in de samenstelling en ontstaanswijze van de bloedstolsels en risicofactoren.

Uit haar studie, waarvoor zij gebruik heeft gemaakt van informatie uit de zogeheten PREVEND-studie, blijkt dat mensen die zonder aanwijsbare oorzaak trombose ontwikkelen in een ader, het jaar daarop een drie keer hogere kans hebben op trombose in een slagader. De belangrijkste vormen van slagaderlijke trombose zijn een hart- en herseninfarct.

Volgens Van Schouwenburg betekent dit dat artsen trombose in aders en slagaders meer als verwante ziekten zouden moeten behandelen.

Inge van Schouwenburg promoveert 14 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz