Normal_infuuszakjes_infuus

ROTTERDAM - De kans dat een slagader scheurt is bij mannen kleiner, doordat bij hen door hun doorgaans grotere slagaders eerder alarm wordt geslagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Een verwijde slagader (aneurysma) wordt vaak per toeval ontdekt met een echo of scan voor andere doeleinden. Er zijn meestal geen duidelijke symptomen. Hierdoor weten de meeste mensen niet dat zij een aneurysma hebben.

Een bloeding door een gescheurde slagader in de buik is meestal dodelijk. Meer dan de helft van de patiënten overlijdt voor aankomst in het ziekenhuis, waarna ook nog eens de helft van de patiënten overlijdt tijdens of kort na de operatie. De kans op het ontstaan van een aneurysma neemt toe na het vijftigste levensjaar.

“Vrouwen hebben gemiddeld kleinere slagaderen dan mannen, waardoor zij nu in een verder gevorderd stadium van ziekte zijn voordat zij worden behandeld”, zegt arts-onderzoeker Nathalie Grootenboer van het ziekenhuis. “Het is veel nauwkeuriger om over een verwijde slagader te spreken als de diameter anderhalf keer de grootte is van de normale slagader. Hierdoor kan de diagnose van een verwijde slagader eerder gesteld worden en kunnen vrouwen eerder behandeld worden. De kans dat de slagader scheurt, is dan kleiner.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz