Logo VUmc

AMSTERDAM (Novum) - Het Amsterdamse VU medisch centrum heeft de dood van een patiënt op de operatietafel van de omstreden arts Rick Paul in augustus vorig jaar niet gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt het programma Argos zaterdag op Radio 1 op basis van diverse bronnen.

De overleden patiënt had longkanker. Bij hem zou een deel van de long worden verwijderd. Tijdens de operatie ontstond echter een gat in een bloedvat dat niet op tijd kon worden gedicht. De patiënt verloor zo veel bloed dat hij uiteindelijk daaraan overleed.

De zaak is wel intern gemeld en onderzocht. Het toenmalig hoofd van de interne onderzoeksinstantie stelt dat niet alle overlijdensgevallen op operatietafels moeten worden gemeld en noemde als voorbeeld gevallen waarbij sprake is van complicaties. Oud-inspecteurs van de IGZ stellen echter dat er in dit geval vraagtekens worden geplaatst bij het overlijden van de patiënt en dat de zaak daarom had moeten worden gemeld.

Opmerkelijk is verder dat longchirurg Rick Paul degene was die de IGZ tipte over een sterfgeval op de ic van het VUmc in maart 2011 van een patiënt bij wiens behandeling de arts niet betrokken was. Deze stap van Paul is een van de redenen voor een slepende ruzie binnen het VUmc. Naar aanleiding van de dood van deze patiënt schreef de IGZ een kritisch rapport. "Het is dan toch wel buitengewoon bijzonder dat in dit geval hij zelf de behandelend arts, de chirurg is, dat hij dan opeens niet meer zo principieel is en het kennelijk niet meer nodig vindt om zich aan de wet te houden", aldus een van de oud-inspecteurs.

Eind oktober werd nog bekend dat een longpatiënt van het VUmc vorig jaar maart vermoedelijk onnodig om het leven is gekomen toen hij naar een ander ziekenhuis werd vervoerd. Dat bevestigde een woordvoerder van de IGZ na berichtgeving hierover in De Telegraaf. Het zou volgens de krant al om het negende onnodige sterfgeval gaan. De inspectie kan dat niet direct bevestigen. Er zou een onderzoek lopen naar alle gevallen.

Het VUmc staat al enkele maanden onder verscherpt toezicht vanwege conflicten op de longafdeling. Door slechte communicatie zou er een gevaar voor de patiëntveiligheid ontstaan en zouden onnodig longpatiënten zijn overleden.