Stethoscoop

AMSTERDAM (Novum) - Een longarts van het VUmc is vlak voor een operatie opzettelijk alleen gelaten. Zo werd geprobeerd hem een fout te laten maken. Dat staat in een anonieme melding die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is binnengekomen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De anonieme melder spreekt van een zeer verontrustend voorval omdat dit wijst op een strafbare samenzweringsoperatie om een arts te beschadigen. Bovendien is niet gedacht aan de veiligheid van de patiënt.

Een woordvoerder van de IGZ bevestigt naar aanleiding van het artikel in de krant dat er een anonieme melding over deze kwestie is binnengekomen. De zegsvrouw wil echter niet op details ingaan.

Volgens De Telegraaf zou de betreffende chirurg, Rick Paul, assisteren bij een middenrifoperatie in juni, maar de collega-arts liet op het laatste moment weten dat hij er niet bij kon zijn. Paul overwoog de operatie alleen uit te voeren omdat de patiënt al onder narcose was, maar bedacht zich omdat dit niet volgens het protocol is. De collega-arts bleek even later toch aanwezig.

De IGZ bevestigt naar aanleiding van de berichtgeving dat er een onderzoek loopt naar het incident. De betrokkenen zijn inmiddels ondervraagd. Volgens de krant worden er dinsdag vervolggesprekken gevoerd.

Binnen het VUmc rommelt het al langer. Sinds augustus staat het ziekenhuis onder toezicht vanwege de verstoorde verhoudingen tussen artsen op de longafdeling. Verschillende artsen, waaronder Paul, stapten naar de inspectie om de problemen aan de kaak te stellen. Sindsdien zit hij ziek thuis. Een andere klokkenluider, Piet Postmus, dreigt zijn baan te verliezen.