kwaliteit ziekenhuis

TILBURG - Morgen promoveert Fatih Cemil Özbuday aan de Tilburg University op zijn onderzoek waaruit blijkt dat de publicatie van kwaliteitsresultaten van ziekenhuizen door een externe partij, de kwaliteit van ziekenhuizen verhoogt.

Özbuday onderzocht de situatie in Duitsland, omdat ziekenhuizen daar verplicht zijn hun kwaliteitsresultaten te publiceren. Kwaliteitsindicatoren van klinische zorg worden vastgesteld door een federale autoriteit voor kwaliteitsbewaking en deze autoriteit controleert tevens de publicatie van de resultaten.

In het promotieonderzoek werden de resultaten van de Duitse ziekenhuizen van 2006 tot 2008 vergeleken en daaruit bleek dat de kwaliteit in die periode significant omhoog is gegaan. Daarnaast bleek dat het verschil in kwaliteit tussen de afzonderlijke ziekenhuizen kleiner werd in dezelfde periode.

Met name de ziekenhuizen die in 2006 slechter presteerden namen erg toe in kwaliteit. Wel is het mogelijk dat deze uitkomst veroorzaakt wordt een hoger aantal ernstig zieke patiënten die in de betere ziekenhuizen worden behandeld.

Özbuğday concludeerde dat de concurrentie tussen ziekenhuizen de reden is voor het effect. Daarbij gaat het vooral om de concurrentie op kwaliteit van de aangeboden zorg, wat dan ook de reden van de publicatie van de resultaten was. Ook voor Nederlandse ziekenhuizen kunnen de resultaten erg leerzaam zijn.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem