Normal_amnesty-international

LONDON (Novum/AP) - Medewerkers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Londen hebben dinsdag het werk neergelegd. Het is al de tweede staking in evenzoveel maanden. Reden voor de staking zijn wijzigingen die Amnesty wil doorvoeren in de organisatiestructuur.

Medewerkers van de internationale en de Britse tak van Amnesty protesteerden bij het hoofdkantoor van Amnesty in Londen. De staking is het gevolg van spanningen die in de loop der jaren hoog zijn opgelopen. Amnesty wil de internationale tak reorganiseren door zo'n vijfhonderd arbeidsplaatsen in Londen te verplaatsen naar tien regionale kantoren over de hele wereld. Amnesty wil daardoor dichter bij de plaatsen zitten waar mensenrechtenschendingen plaatshebben. De Britse medewerkers zijn bovendien tegen plannen om meer geld te besteden aan internationale operaties, omdat dit wel eens ten koste van hun baan zou kunnen gaan.

Volgens Jo Cardwell van de vakbond Unite hebben enkele honderden mensen het werk neergelegd uit protest tegen de plannen. Zij hebben zich bij het kantoor van Amnesty verzameld. Sommigen hebben kaarsen meegenomen, een verwijzing naar Amnesty's beeldmerk.

Amnesty beweert dat nog helemaal niet duidelijk is hoeveel banen er zullen verdwijnen naar het buitenland. Het is volgens de directie de onzekerheid over de plannen die heeft geleid tot woede en frustratie bij het personeel.

Vorige week nam Amnesty's directeur voor de Amerika's, Susan Lee, ontslag. Ze zei geschokt te zijn dat 'de directie zich niet heeft gehouden aan de belofte het personeel eerlijk en met respect te behandelen'. De dag erop besloot de vakbond te gaan staken. 'Al het vertrouwen in de directie is weg, omdat zij niet integer, competent en transparant is en geen rekenschap wil afleggen', aldus Unite. "De mogelijkheden voor de organisatie om onderzoek te doen en campagne te voeren om de mensenrechten te verdedigen zijn ondermijnd. De organisatie heeft te maken met een ernstige bedreiging van haar bestaansrecht", aldus de vakbond.