Normal_novum.11-20-2012.0325

GRONINGEN (Novum) - De overheid gaat zelf een register opzetten voor borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen. Dit moet het mogelijk maken om snel na te gaan wie deze implantaten heeft in het geval er iets mis is. Eerder dit jaar bleek dat borstimplantaten van de Franse fabrikant PIP lek konden raken.

In april zegde Schippers de Tweede Kamer al toe dat er een registratieplicht komt voor borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen zoals kunstheupen. In dat register worden ook complicaties bijgehouden. Leveranciers van implantaten, producenten en verzekeraars worden verplicht om informatie aan te leveren.

De minister schrijft de Kamer dinsdag dat ze er niets voor voelt om aan te haken bij al bestaande registers. Die zijn volgens haar incompleet en onduidelijk. Schippers wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) patiënten snel kan opsporen als er problemen zijn met een implantaat.

Schippers benadrukt dat het inrichten van het register 'geen sinecure' is. "Zelfs de basale opzet die mij voor ogen staat, gaat gepaard met complexe problematiek." Zo moeten de voorwaarden voor de herleidbaarheid van persoonsgegevens geregeld worden en moet er wetgeving komen die zorgt voor het verplicht aanleveren van registratiegegevens.

Patiëntenorganisaties hebben Schippers al geattendeerd op de privacy-issues. De privacy moet in het register maximaal worden beschermd, vinden zij.

Medio volgend jaar denkt Schippers te kunnen starten met een proef voor het register.