Normal_vumc_vrije_universiteit_medisch_centrum_amsterdam

AMSTERDAM - Patholoog Chris Meijer van het VU medisch centrum in Amsterdam heeft een grote Europese subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van een nieuwe thuistest voor baarmoederhalskanker.

Met de subsidie van zo’n twee miljoen euro wil Meijer zogeheten biomarkers (‘meetbare’ DNA-afwijkingen) ontwikkelen die in staat zijn om nauwkeurig voorstadia van baarmoederhalskanker te herkennen in een HPV-thuistest.

Dit maakt het mogelijk dat al meteen na een dergelijke thuistest alleen de vrouwen met een sterk verhoogd risico op baarmoederhalskanker naar een gynaecoloog door te verwijzen. Hiermee wordt voorkomen dat een heleboel vrouwen onnodig inwendige onderzoeken ondergaan. Dat voorkomt ongerustheid bij de vrouwen en scheelt de maatschappij bovendien geld.

Vrouwen die een thuistest doen waaruit blijkt dat zij HPV-positief zijn, moeten nu allemaal naar de gynaecoloog of huisarts om alsnog een uitstrijkje te laten maken om te zien of er ook afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Is dat het geval, dan worden zij naar de gynaecoloog verwezen voor een inwendig onderzoek.

Elke Nederlandse vrouw krijgt vanaf haar 30ste verjaardag een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarvoor moet zij naar de huisarts om een uitstrijkje te laten maken, dat in het laboratorium onderzocht wordt op afwijkende cellen.

Binnen het bevolkingsonderzoek kunnen vrouwen ook een HPV-thuistest doen. Dat is een test waarmee vrouwen thuis zelf vaginaal materiaal kunnen afnemen en dat kunnen opsturen naar het laboratorium.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz