Normal_dossiers_mappen

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) komt nog dit jaar met een wetsvoorstel voor de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat heeft zij woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

In april vorig jaar sneuvelde het EPD in de Eerste Kamer, die niet overtuigd was van de veiligheid en de noodzaak. Huisartsen, ziekenhuizen en apothekers besloten echter een doorstart te maken, zonder de overheid. Via deze 'zorginfrastructuur' worden nu gegevens van patiënten uitgewisseld.

Voor het nieuwe EPD gelden nog geen specifieke wettelijke regels. Wel hebben de betrokken partijen vastgelegd dat vanaf 1 januari toestemming vooraf van patiënten is vereist. In het wetsvoorstel van Schippers komt dat ook te staan.

Verder wordt in het wetsvoorstel geregeld dat patiënten recht hebben op inzage in hun eigen elektronisch dossier. Ook kunnen patiënten bepalen wie wel en niet toegang krijgt tot hun dossier. Schippers komt verder met 'functionele, technische en organisatorische eisen'.

Het wetsvoorstel is mede gebaseerd op advies van de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens, meldt Schippers.