Normal_handen_schudden_samenwerking

HOOGEVEEN - Alleen wanneer de drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal intensief gaan samenwerken, is in deze relatief dunbevolkte regio een volwaardig pakket aan ziekenhuiszorg mogelijk. Dat is de conclusie van een denktank die speciaal werd ingesteld om advies te geven over de inrichting van de zorg in de regio, zo meldt het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen.

Verder adviseert de denktank dat de drie ziekenhuizen ‘24/7´-spoedopvang, polikliniek, (meerdaagse) opnamemogelijkheid, laboratoriumbepalingen, röntgen, OK en Intensive Care beschikbaar moeten houden en dat de inzet is om op elk van de drie locaties verloskunde aan te blijven bieden.

De klinische zorg moet bovendien evenwichtig over de drie locaties worden verdeeld, waarbij iedere locatie een eigen profiel ontwikkelt. Hierdoor neemt de kwaliteit toe en wordt expertise gedeeld.

De denktank van achttien specialisten van het Scheper Ziekenhuis in Emmen, Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen en het Rafaja Ziekenhuis Stadskanaal, werd ingesteld om het voortbestaan van de zorginstellingen als drie volwaardige ziekenhuizen te onderzoeken.

Bestuurders en stafbesturen zijn blij met de uitkomsten van de denktank. Of de adviezen ook daadwerkelijk kunnen worden overgenomen is echter sterk afhankelijk van het advies van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de financiële haalbaarheid en de steun van de zorgverzekeraars.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz