Edith Schippers

SPIJKENISSE (Novum) - Het is terecht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft ingegrepen bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Het betekent dat de kwaliteit niet aan de maat is", zei de bewindsvrouw. Verder wilde zij niet ingaan op het onderzoek, om de inspectie niet voor de voeten te lopen. De IGZ sloot vorige week de afdeling cardiologie van het ziekenhuis, nadat uit onderzoek was gebleken dat de sterftecijfers in 2010 ruim boven het landelijk gemiddelde lagen.

Over de kwaliteit van de andere afdelingen in het ziekenhuis liet zij zich evenmin uit. "Als de inspectie vindt dat andere behandelingen niet kunnen worden gegeven, zal ook daar worden ingegrepen." De inspectie besluit wat open en dicht blijft, aldus Schippers.

Het sluiten van de afdeling is in algemene zin 'nooit goed' voor het imago van de sector, zei de minister. Maar in de eerste plaats is het ziekenhuis en de artsen zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en de kwaliteit van de zorg die ze leveren.