Normal_vumc_vrije_universiteit_medisch_centrum_amsterdam__2_

RIJSWIJK - Uit een rapport van onderzoeksbureau SIRM dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), blijkt dat academische ziekenhuizen de grootste inkomsten hebben van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat meldt de Telegraaf.

Waar topklinische ziekenhuizen en basisziekenhuizen gemiddeld een jaarlijkse omzet van respectievelijk 283 en 113 miljoen euro hebben, is deze bij academische ziekenhuizen 714 miljoen. Topklinische ziekenhuizen zijn ziekenhuizen met speciale voorzieningen voor bijzondere medische ingrepen zoals hartchirurgie en transplantaties.

De academische ziekenhuizen hebben te maken met flink hogere kosten door onderzoek dat in deze instellingen wordt verricht. Voor dat onderzoek verstrekt de overheid subsidies via de ministeries van VWS en OCW. Daarnaast gaan patiënten die elders niet meer te behandelen zijn naar de academische ziekenhuizen als mogelijke laatste redmiddel.

Nederland kent 81 basisziekenhuizen, 28 topklinische en acht academische ziekenhuizen. Deze acht zijn samen goed voor 21,9 procent van de totale omzet van ziekenhuizen in Nederland.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem