Normal_novum.12-01-2012.0115

DEN HAAG (Novum) - Er moet een landelijk meldpunt komen waar patiënten en zorgverleners verspilling in de gezondheidszorg gemakkelijk en snel kunnen aangeven. Daarvoor pleit de PvdA, die daartoe komende week een voorstel indient bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, bevestigt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zaterdag. Ook de VVD steunt het idee.

Verspilling zou in alle geledingen van de zorg voorkomen door onder meer te grote verpakkingen. Zo zouden patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor honderd euro aan overtollige medicijnen en verbandmateriaal in huis hebben, blijkt volgens Bouwmeester uit cijfers van het ministerie.

"Daarnaast zijn er mensen die ongevraagd materiaal thuis ontvangen en dat terug willen brengen. Waar zij dat nu moeten aangeven, is onduidelijk. Die groep 'meedenkers' moet terechtkunnen bij dit meldpunt", licht Bouwmeester toe.

De PvdA wil dat het meldpunt wordt ondergebracht bij de koepel Zorgverzekeraars Nederland. Een belangrijke taak van de verzekeraars is het doelmatig inkopen van zorg. De verzekeraars moeten dan bij het sluiten van contracten met zorgverleners afdwingen dat de verspilling wordt aangepakt.