Normal_politie_embleem_

SPIJKENISSE (Novum) - Bij de politie zijn tot nu 21 aangiften binnengekomen van nabestaanden en patiënten over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag. Bij justitie kwam eerder al rechtstreeks een aangifte binnen.

De melders deden via het nummer 0900-8844 van de politie aangifte tegen het ziekenhuis of een behandelaar van het ziekenhuis. De aangiften zijn vervolgens opgenomen door medische rechercheurs van de politie in Rotterdam en opsporingsambtenaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De aangiften die justitie in Rotterdam behandelt, staan los van de meldingen die binnenkwamen bij Stichting Hartpatiënten Nederland en het patiëntenplatform Zorgbelang Zuid-Holland, die eerder een speciaal meldpunt voor klachten over het ziekenhuis openden. Bij de stichting hartpatiënten kwamen tot dusverre 140 meldingen binnen. Letselschadespecialisten hebben deze meldingen in behandeling.

Vorige maand sloot het Ruwaard van Putten de hartafdeling onder druk van de IGZ. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct. Het ziekenhuis laat de dood van zo'n achthonderd patiënten extern onderzoeken. Volgende week hoopt het ziekenhuis de afdeling cardiologie en de polikliniek cardiologie, die eveneens werden gesloten, weer te kunnen openen met nieuwe cardiologen.