Normal_erasmus_mc_hoofdingang

ROTTERDAM - Chronische buikpijn bij kinderen is vrijwel altijd behandelbaar. Artsen moeten zich meer verdiepen in een mogelijke lichamelijke oorzaak van deze pijn en beter laxeren als er aan een niet-lichamelijke oorzaak wordt gedacht. Dat stelt promovendus Carolien Gijsbers, kinderarts maag-, darm- en leverziekten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Chronische buikpijn komt voor bij tien tot vijftien procent van alle kinderen van vier tot zestien jaar. Ze hebben vaak jarenlang klachten; ze hebben veel schoolverzuim en beoordelen de kwaliteit van hun leven als minder goed dan vergelijkbare kinderen zonder buikpijn. Tot nog toe werd aangenomen, dat slechts bij een gering percentage van deze kinderen een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden en dat de buikpijn meestal berust op ´stress´.

In een onderzoek bij 200 kinderen met chronische buikpijn vond Gijsbers bij ongeveer 20 procent van de patiënten een lichamelijke oorzaak voor de buikpijn. De meeste anderen werden buikpijnvrij met laxerende maatregelen, hoewel zij in veel gevallen zelf niet hadden opgemerkt dat ze een verstopping hadden. Bij deze verstopping kan stress overigens wel een rol spelen.

Uiteindelijk bleek 99 procent van de onderzochte kinderen klachtenvrij te zijn en bleven dat gedurende een periode van tenminste zes maanden.

Carolien Gijsbers promoveert aanstaande donderdag aan het Erasmus MC.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz