Ziekenhuisbedden

SPIJKENISSE (Novum) - Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse stopt als zelfstandig ziekenhuis. De slechte financiële positie heeft het ziekenhuis ertoe gedwongen verder te gaan als satelliet van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis meldt donderdag hierover deze week met de andere instellingen een verklaring te hebben ondertekend. In de eerste drie maanden van volgend jaar gaan de partijen bepalen hoe de samenwerking er precies uit moet gaan zien. Zorgverzekeraars CZ en Achmea gaan ervoor zorgen dat het ziekenhuis in Spijkenisse het de komende periode financieel nog uit kan zingen.

Het ziekenhuis vervult naar eigen zeggen een belangrijke zorgfunctie voor de bewoners in de regio van Voorne en Putten.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten. Inmiddels zijn verschillende aangiften over het ziekenhuis gedaan.

Dinsdag meldde televisieprogramma Nieuwsuur op basis van een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat bij het ziekenhuis niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen patiënten mogelijk onnodig zijn gestorven. Minstens zes sterfgevallen zouden niet zijn overleden op de afdeling cardiologie, maar op de longafdeling, de intensive care of interne geneeskunde. Volgens het ziekenhuis waren dit geen nieuwe feiten.