Normal_stad_mensen_bevolking_straatbeeld_

AMSTERDAM - Jongeren in de noordelijke provincies zijn nog wel het langst, maar dat verschil met de jongeren in de rest van Nederland is sinds 1997 wel kleiner geworden, zo meldt het VU medisch centrum in Amsterdam.

Uit de Vijfde Landelijke Groeistudie (5e LGS), die werd uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO in samenwerking met het VUmc en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), blijkt verder dat zowel jongens als meisjes gemiddeld even lang zijn gebleven als bij de 4e LGS, in 1997 (jongens van 21 jaar gemiddeld 1.84 meter en meisjes van die leeftijd gemiddeld 1.71 meter lang).

De onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring voor deze groeistop. Mogelijk is de maximale lengte voor Nederlandse jongeren bereikt; een andere verklaring kan zijn dat er een eind is gekomen aan de steeds beter wordende leefomstandigheden van jongeren.

“De afgelopen 150 jaar zijn de jongeren steeds langer geworden. Daar lijkt nu een eind aan gekomen te zijn”, zegt onderzoeker Yvonne Schönbeck van TNO. “Maar de Nederlandse jongeren blijven voorlopig de langste van de wereld.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz