Q-koorts infectie

DEN HAAG (Novum) - Het aantal gemelde Q-koortsgevallen is dit jaar verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontving in totaal 68 meldingen van nieuwe patiënten. Vorig jaar waren dat er nog 81. Daarmee is de Q-koortsepidemie officieel voorbij, meldt het RIVM donderdag.

De 68 meldingen zijn afkomstig uit 54 verschillende gemeenten. Zes van de meldingen kwamen uit het Friese Drachten. Vijf patiënten hebben de infectie vermoedelijk via hun werk opgelopen. Gemiddeld waren patiënten 53 jaar. Driekwart van hen is man.

Ruim de helft van de zieken, 54 procent, werd opgenomen in een ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met het aantal patiënten vorig jaar. Tussen 2008 en 2010 was het percentage patiënten dat werd opgenomen in een ziekenhuis met zo'n twintig procent een stuk lager. Dat komt volgens het RIVM doordat artsen de symptomen van Q-koorts nu beter herkennen.

Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 zijn in totaal meer dan vierduizend mensen ziek geworden, vooral in het zuiden van het land. Zeker 25 mensen zijn overleden aan de infectie. Mogelijk is dit aantal twee tot drie keer zo hoog, omdat lang niet altijd wordt vastgesteld dat Q-koorts de doodsoorzaak is.