Smog

BEIJING (Novum/AP) - Het is al twee dagen zeer slecht gesteld met de luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad Beijing. Uit metingen is gebleken dat er een gevaarlijke grote hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht zit. Door de smog is het zicht in de stad bovendien slecht en de autoriteiten hebben de inwoners zaterdag opgeroepen binnen te blijven.

De lokale autoriteiten waarschuwen dat het nog niet eerder zo slecht is gesteld met de luchtkwaliteit sinds de regering een jaar geleden begon met meten. De verwachting is dat de smog tot dinsdag blijft hangen.

Volgens het Beijing Municipal Environmental Monitoring Center is de hoeveelheid fijnstof in sommige delen van de stad opgelopen tot zevenhonderd microgram per kubieke meter. De luchtkwaliteit is goed als de hoeveelheid fijnstof in de lucht minder dan vijftig microgram per kubieke meter is. Zevenhonderd microgram per kubieke meter is extreem schadelijk voor de gezondheid. De Amerikaanse ambassade in Beijing meet ook de luchtkwaliteit. Daar kwamen metingen uit op 886 microgram fijnstof. De autoriteiten in Beijing wijten de hoge concentratie fijnstof aan mist en het ontbreken van wind.

Luchtvervuiling is een groot probleem in China. Het land industrialiseert in hoog tempo en maakt veel gebruik van kolencentrales. Door de toegenomen rijkdom rijden steeds meer Chinezen in auto's en milieuwetten worden op grote schaal aan de laars gelapt. In de winter is de luchtvervuiling nog erger, omdat mensen dan de kachel aanzetten.