Smog

BEIJING (Novum/AP) - Het was zondag in Beijing zo ernstig gesteld met de smog dat veel inwoners van de Chinese hoofdstad de deur niet uit gingen en de skyline langzaam verdween in de roestbruine mist. Het milieucentrum van de stad meldde op zijn website dat het aantal fijnstofdeeltjes per kubieke meter is opgelopen tot boven de zevenhonderd microgram. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert 25 microgram per kubieke meter als een veilig gehalte.

Het milieucentrum adviseerde kinderen en bejaarden binnen te houden en buitendeurse activiteiten tot een minimum te beperken.

De Amerikaanse ambassade in Beijing, die op het dak van het ambassadegebouw eigen meetapparatuur voor de luchtkwaliteit heeft staan, bevestigde het hoge gehalte fijnstof.

Ondanks de waarschuwingen was het op straat in Beijing relatief druk. Op de grote doorgaande wegen stond het autoverkeer opeengepakt. Sommige wandelaars liepen met kapjes voor hun mond.

Het hoge fijnstofgehalte is, naast de dagelijkse hoge uitstoot door verkeer en industrie, een gevolg van de weersomstandigheden. Omdat het de laatste dagen bijna niet gewaaid heeft in Beijing kan het fijnstof zich opstapelen.