Normal_chirurgie_artsen_zorgpersoneel_800px-nimitz_class_surgery_wiki_-c_

UTRECHT - In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht werd in 1948 de eerste gesloten hartoperatie verricht. Sinds gister staat de teller van het aantal hartoperaties in het ziekenhuis op 65.000. Geen enkel Nederlands ziekenhuis heeft zoveel hartingrepen uitgevoerd.

In 1948 vonden elf gesloten hartoperaties plaats. Met de komst van de hart-longmachine zijn met de jaren ook complexere langdurige openhartoperaties mogelijk en worden er nu 2.000 hartoperaties per jaar verricht.

Vanuit heel Nederland worden hartpatiënten naar het St. Antonius voor complexere ingrepen doorverwezen vanwege de jarenlange expertise binnen het hartteam. De hersteltijd van een hartoperatie is beduidend korter geworden en operatietechnieken hebben een vogelvlucht genomen.

“Tegenwoordig zijn al veel hartoperaties minder ingrijpend en kan veelal met een hele kleine incisie in de borstkas een bepaalde klepoperatie al worden uitgevoerd. Dat is minder belastend voor de patiënt”, zegt dr. Robin Heijmen, hartchirurg in het Utrechtse ziekenhuis. “Ook mensen op hogere leeftijd kunnen nog uitstekend geholpen worden. In de beginjaren van de hartchirurgie in de jaren vijftig was dat niet mogelijk. Destijds waren de risico’s te groot”, aldus Heijmen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz