Ziekenhuisbed

ALKMAAR (Novum) - Bij het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) geldt nog tot 23.00 uur een patiëntenstop nadat vrijdagmiddag een stroomstoring plaatsvond. Rond 23.00 uur zijn alle ict-applicaties weer opgestart. Tot die tijd wijken ambulances in spoedgevallen uit naar andere ziekenhuizen, aldus het ziekenhuis.

De spoedeisende hulp van het MCA is wel gewoon geopend. Als opname nodig blijkt, worden patiënten naar andere ziekenhuizen gebracht.

De stroomstoring bij het Medisch Centrum Alkmaar ontstond door kortsluiting in een van de hoofdgeneratoren van het ziekenhuis. De noodstroomvoorziening had moeten opstarten, maar weigerde dienst. Vervolgens is handmatig een schakelaar omgezet, waarna een kettingreactie ontstond met een algehele stroomstoring tot gevolg, aldus het ziekenhuis.

De storing duurde uiteindelijk ruim een uur. Via een stel andere noodaggregaten kregen operatiekamers, intensive care en andere ‘vitale’ functies wel noodstroom tijdens de storing. Daardoor konden operaties worden afgemaakt.

Het ziekenhuis stelt dat patiënten niet in gevaar zijn geweest. Een patiënt werd overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

Bezoekers, patiënten en medewerkers schrokken volgens het MCA van het plotseling uitvallen van licht. Bezoekers en patiënten in de delen waar geen stroom was, werd vanwege de duisternis en ‘veiligheidsmaatregelen’ gevraagd het ziekenhuis te verlaten.