Winter, sneeuw

AMSTERDAM - Het aantal slachtoffers dat door de sneeuw van afgelopen maand in het ziekenhuis belandde, is meer dan verdubbeld ten opzichte van de ongeveer even lang durende sneeuwperiode in februari vorig jaar. Dat concludeert VeiligheidNL op basis van cijfers van de spoedeisende hulpafdelingen van een aantal ziekenhuizen.

De organisatie schat dat ongeveer 6.400 mensen afgelopen sneeuwperiode op de spoedafdeling terecht kwamen nadat zij waren uitgegleden. In de sneeuwperiode in februari vorig jaar waren er naar schatting 3.100 slachtoffers.

Er werden vooral breuken geconstateerd aan polsen, armen, benen en heupen. Van de 6.400 slachtoffers zijn 5.600 mensen lopend onderuit gegaan; 850 slachtoffers vielen met de fiets.

VeilgheidNL pleit ervoor dat voetgangers en fietsers tijdens deze sneeuwperioden meer worden geholpen. Zo zouden mensen de stoep langs de voordeur sneeuwvrij moeten maken en kan de gemeente helpen door bijvoorbeeld gratis strooizout beschikbaar te stellen bij risicovolle plekken, zoals bij bruggetjes en nabij verzorgingshuizen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz