Apparatuur

GRONINGEN (Novum) - De markt in Nederland voor zorgapparatuur groeit in de periode 2013-2015 met vier procent per jaar. Die verwachting spreekt het ING Economisch Bureau maandag uit naar aanleiding van een studie naar de sector. Momenteel wordt er jaarlijks door zorgaanbieders zo'n 460 miljoen euro uitgegeven aan medische apparatuur.

Vooral aan apparatuur voor beeldvormende diagnostiek, laboratoria en hart- en vaatziekten wordt de komende jaren naar verwachting meer geld besteed. Medische apparatuur vormt een procent van de jaarlijkse uitgaven van Nederlandse zorgaanbieders, die gezamenlijk in totaal per jaar zo'n 77 miljard euro uitgeven.

Van de medische apparatuur wordt 43 procent aangeschaft voor diagnostische doeleinden, 47 procent voor therapeutische ingrepen en tien procent betreft it-apparatuur. ING verwacht dat vooral de uitgaven aan hardware en software toenemen, namelijk met acht procent. Ook wordt er meer uitgegeven aan neurologie. Die markt groeit tot eind 2015 met zes procent.

Het gebruik van leaseconstructies voor medische apparatuur neemt eveneens toe. Momenteel wordt vijftien procent van de medische apparatuur geleased, met een waarde van zeventig miljoen euro. ING Economisch Bureau verwacht een groei van de leasemarkt van tien procent per jaar naar 165 miljoen euro in 2020.

Traditioneel werden investeringen in medische apparatuur grotendeels bancair gefinancierd vanuit de totale financieringsbehoefte van een zorginstelling. Door strengere kapitaaleisen bij banken en toegenomen risico binnen de zorgsector is honderd procent financiering niet langer vanzelfsprekend en neemt het gebruik van leaseconstructies toe.