heupimplantaat johnson&johnson

AMSTERDAM (Novum/AP) - Fabrikant Johnson & Johnson heeft opnieuw duizenden kunstheupen teruggeroepen. De heupimplantaten werden ook verkocht aan Nederlandse ziekenhuizen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse afdeling van het bedrijf vrijdag. In 2010 riep het bedrijf ook al op grote schaal heupimplantaten terug.

Het gaat om de kop van het metalen implantaat met de naam 'Adept', waarvan er tussen 2004 en september 2011 wereldwijd 7500 werden verkocht. Uit Europees onderzoek bleek dat die implantaten vaker moesten worden vervangen dan de richtlijn die daarvoor geldt. De metalen implantaten zouden verder voor een allergische reactie kunnen zorgen, licht de zegsman toe. Tot dusverre zijn er bij de Nederlandse tak van de fabrikant nog geen meldingen van problemen binnengekomen.

Hoeveel implantaten in Nederland zijn verkocht is niet bekend. Naast Nederland werden de implantaten ook in Duitsland en nog twintig andere landen verkocht.

De fabrikant heeft op 21 januari ziekenhuizen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht van de terugroepactie. Hoeveel patiënten de heup ook daadwerkelijk geïmplanteerd hebben gekregen kon de zegsman niet melden. De inspectie was op korte termijn niet bereikbaar voor een reactie.

In 2010 riep Johnson&Johnson ook al een grote partij kunstheupen terug. Dat leidde tot duizenden schadeclaims. Hierbij ging het eveneens om twee soorten metalen implantaten, maar niet dezelfde als de partij die nu wordt teruggeroepen.

De fabrikant adviseert patiënten die problemen hebben met hun kunstheup contact op te nemen met hun arts.