Prins Friso

LECH (Novum) - Het is zondag precies een jaar geleden dat prins Friso tijdens de jaarlijkse wintersportvakantie van de Oranjes in het Oostenrijkse Lech werd bedolven onder een lawine. De prins ligt nog altijd in coma in een ziekenhuis in Londen.

Friso maakte op 17 februari 2012 een skitocht met de Oostenrijker Florian Moosbrugger, een vriend van de koninklijke familie. De twee geoefende wintersporters gingen off-piste, waar Friso werd getroffen door een lawine. De prins liep door het ongeluk zware hersenschade op door zuurstofgebrek.

In november liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat Friso kort 'af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn' vertoonde. De toestand waarin de 44-jarige Friso verkeert heet in medisch jargon minimal consciousness, oftewel minimaal bewustzijn.

In tegenstelling tot mensen die in vegetatieve toestand verkeren, zijn patiënten met minimaal bewustzijn zich beperkt, maar onmiskenbaar bewust van zichzelf of hun omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld simpele opdrachten uitvoeren of naar een object wijzen. De kans op herstel is zeer klein, maar iets groter dan bij patiënten in vegetatieve toestand.

In de Sint-Nicolaaskerk in de Oostenrijkse plaats wordt zondagmiddag in een speciale mis stilgestaan bij het ongeluk van de prins. Tijdens de mis wordt onder meer gebeden voor Friso.

De koninklijke familie is momenteel ook weer op wintersportvakantie in Lech. Ook Friso's echtgenote Mabel en hun dochters Luana en Zaria zijn mee. Maandag poseren koningin Beatrix en het gezin van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima voor de camera's. Mabel en haar kinderen doen niet mee aan de jaarlijkse fotosessie in het Oostenrijkse wintersportdorp.