Rundvlees

HILVERSUM (Novum) - Het vlees waarin in Zweden de EHEC-bacterie werd gevonden komt van een bedrijf in Enschede. Het gaat om Beimer, meldt de NOS maandag op basis van informatie van de Zweedse voedsel- en warenautoriteit. De Nederlandse toezichthouder liet maandag weten dat een onderzoek is ingesteld.

Een medewerkster van het bedrijf wilde maandag niet ontkennen of bevestigen dat het bedrijf wordt onderzocht. "De enige die daar wat over kan zeggen is onze directeur Joost Beimer, maar hij is op wintersportvakantie."

Zweedse media meldden al dat het vlees uit Nederland komt. De Zweedse voedsel- en warenautoriteit stelt volgens de NOS dat het vlees uit zes verschillende slachterijen in Europa komt. Ieder bedrijf kreeg het vlees van verschillende boeren. Het vlees van de bedrijven kwam uiteindelijk in Enschede terecht en is daarna verkocht aan handelaar Sven P. in Stockholm.

De besmetting kwam aan het licht toen twee kinderen vorige maand ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo'n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Een grote partij vlees is inmiddels uit de handel gehaald. Het vlees is de afgelopen vier maanden door het hele land verkocht. Besmet vlees zou alleen een gevaar opleveren als het te kort gekookt of geroosterd is.

De NVWA heeft deze periode veel werk aan de Nederlandse vleessector. Vorige week werd een grootschalig onderzoek ingesteld naar fraude met paardenvlees. Vrijdag deed de autoriteit een doorzoeking bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees dat als rundvlees is verkocht.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

Destijds was sprake van een voor mensen gevaarlijk variant van de bacterie. Of dat nu ook het geval is, is onduidelijk.