Sigarettenpakjes, logo's verwijderen, Nieuw-Zeeland

WELLINGTON (Novum/AP) - Nieuw-Zeeland wil dat tabaksfabrikanten hun logo's verwijderen van sigarettenpakjes, maar wacht met het invoeren van een wet tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uitspraak heeft gedaan over een vergelijkbare wet in Australië. Het verbod op logo's 'verwijdert het laatst overgebleven spoor aantrekkingskracht van deze dodelijke producten', zei onderminister van volksgezondheid Tariana Turia dinsdag.

Nieuw-Zeeland heeft in een eerder stadium de belasting op tabak al verhoogd en verplicht verkopers hun tabakswaar onder de toonbank te plaatsen. Met de nieuwe wet wil het land het voorbeeld volgen van Australië, dat in december logo's op pakjes sigaretten verving door gruwelijke afbeeldingen van aan roken gerelateerd fysiek leed.

De wet kan later dit jaar aan het parlement worden voorgelegd. Nieuw-Zeeland wacht daarbij op een uitspraak van de WTO over de Australische wet. Tabaksbedrijven uit Oekraïne, Zimbabwe, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Indonesië hadden tegen de wet een rechtszaak aangespannen, die zij verloren, maar de WTO heeft aangegeven hun grieven te willen aanhoren. De fabrikanten zijn van mening dat de internationale handel en hun intellectuele eigendomsrechten door het strenge rookbeleid worden aangetast.