Ruwaard van Putten ziekenhuis logo maasstad ziekenhuis, satelietziekenhuis

SPIJKENISSE (Novum) - Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis schrapt een deel van de banen. Daarbij vallen ook gedwongen ontslagen. Het ziekenhuis in Spijkenisse krijgt minder geld binnen doordat het langer duurt om de cardiologieafdeling weer helemaal open te krijgen en omdat patiënten het ziekenhuis mijden. Op jaarbasis loopt het ziekenhuis daardoor miljoenen euro's mis.

Hoeveel banen er verdwijnen, wil het ziekenhuis nog niet zeggen. Het Ruwaard gaat in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden over de bezuinigingen. Naast de ontslagen heeft het ziekenhuis ook besloten een zogeheten doordeweeks ziekenhuis te worden. Daarbij worden zware operaties aan het begin van de week gepland, zodat de herstelperiode zo veel mogelijk op werkdagen valt.

Het ziekenhuis noemt de eigen financiële positie 'zorgelijk'. Doordat er minder patiënten zijn op de cardiologieafdeling, komen er minder inkomsten binnen dan begroot. Ook mijden mensen het ziekenhuis vanwege de negatieve berichtgeving, meldt een woordvoerder van het Ruwaard.

Het Ruwaard ziekenhuis sloot in november de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde vorige maand een onderzoek in na meldingen van misstanden bij het ziekenhuis. De raad gaat onder meer kijken naar de wijze waarop het ziekenhuis informatie over incidenten en vermijdbare doden registreert en rapporteert.

Het ziekenhuis meldde in december dat het niet langer op eigen benen kan staan door de slechte financiële positie. Het wordt een satelietziekenhuis van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De onderhandelingen hierover zijn echter nog niet afgerond. In maart moet meer duidelijkheid komen over de overname.