VUmc, Amsterdams ziekenhuis, Vrije Universiteit medisch centrum

AMSTERDAM (Novum) - Het verscherpte toezicht op het VUmc door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wordt met in ieder geval twee weken verlengd. Het in augustus ingestelde extra toezicht zou donderdag aflopen, maar de inspectie is er nog niet uit of en hoe het toezicht wordt voortgezet, meldt een woordvoerder woensdag.

Het Amsterdamse ziekenhuis werd in augustus voor een halfjaar onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten. Het conflict ontstond nadat een ernstig zieke longpatiënt vorig jaar overleed op de intensive care. Dat zou gebeurd zijn doordat de specialisten niet goed samenwerkten.

Het VUmc kreeg van de inspectie zes maanden de tijd om een reeks verbeteringen door te voeren. Vorige week is met de raad van bestuur en de raad van toezicht gesproken over de stand van zaken. "Op dit moment stellen we het eindrapport op dat we vervolgens voorleggen voor wederhoor", legt de zegsvrouw uit. Daarna, begin volgende maand, beslist de inspectie of het toezicht wordt opgeheven of voortgezet.

Volgens de zegsvrouw moest er bij het VUmc een 'heleboel gebeuren' en heeft de inspectie gezien dat het ziekenhuis de verbeterpunten heel goed heeft opgepakt.