Martini Ziekenhuis Groningen

GRONINGEN - Tot 2011 werd een deel van de kinderen die voor acute zorg naar het Martini Ziekenhuis moesten nog binnengebracht op de kinderafdeling. Door een samenwerking tussen de afdeling Kindergeneeskunde en de Spoedeisende Hulp (SEH) worden kinderen met een acuut probleem sindsdien opgevangen op de spoedafdeling. Vorig jaar waren dat ruim 3.500 kinderen, zo meldt het Groningse ziekenhuis.

De kinderverpleegkundige ondersteunt de Spoedeisende Hulp-verpleegkundige bij de opvang, het onderzoek en de behandeling van alle kinderen die binnenkomen. Daarmee is alle acute zorg op één locatie gebundeld, waardoor samenwerken makkelijker wordt.

Zo profiteren alle specialismen van de specifieke zorgkennis van de kinderverpleegkundigen en delen de Spoedeisende Hulp-verpleegkundigen hun kennis ten aanzien van acute zorg met de kinderverpleegkundigen.

“De samenwerking is een win-win situatie voor alle kinderen die plotseling naar het ziekenhuis moeten”, zegt kinderarts Loes Tanja. “De toegevoegde waarde van deze samenwerking zie je ook doordat je merkt dat andere specialismen meer aandacht hebben voor pijnbestrijding bij kinderen.”

Met de samenwerking wil het ziekenhuis alvast vooruit lopen op ontwikkelingen op het gebied van kindvriendelijkheid op SEH’s.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz