Edith Schippers

DEN HAAG (Novum) - De Diana 35-pil wordt in Nederland vooralsnog niet uit de handel gehaald. Dat laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag weten als antwoord op Kamervragen van de PVV over de anticonceptiepil.

Volgens Schippers is zij niet bevoegd geneesmiddelen uit de handel te nemen en beslist het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) daarover. Het Europees geneesmiddelenbureau, waarin het CBG is vertegenwoordigd, doet momenteel onderzoek naar de bijwerkingen van de pil. De minister wil dit onderzoek eerst afwachten.

In Frankrijk ligt een plan om de pil uit de schappen te halen nadat vier gebruiksters overleden. Het CBG ontving deze maand een melding van een jonge vrouw die de Diane 35-pil gebruikte en door een longembolie overleed. Waarschijnlijk speelde het pilgebruik hier een rol in. Ook uit 2004 is een dergelijk geval bekend, dat nu door de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt onderzocht, volgens Schippers.

"Het is bekend dat in zeldzame gevallen een trombo-embolie kan optreden bij het gebruik van Diane-35. In de officiële productinformatie van het geneesmiddel wordt uitdrukkelijk gewaarschuwd voor deze bijwerking", aldus de minister. Het CBG adviseert gebruiksters van de pil niet te stoppen, maar naar hun arts te gaan als zij klachten hebben of zich ongerust maken.

De Diane 35-pil wordt vooral voorgeschreven ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid.