Wilma Mansveld, Staatssecretaris Mansveld, Infrastructuur en Milieu

DEN HAAG - Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu schrijft in een brief aan de Tweede Kamer het niet nodig te vinden dat onderwijsinstellingen en ziekenhuizen wettelijk verplicht moeten worden gesteld hun gebouwen op asbest te controleren. Dat meldt het ANP.

Van de schoolgebouwen die voor 1994 zijn gebouwd, is ruim een derde al gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest. Bij ziekenhuizen is dit zelfs bijna driekwart. Mansveld zegt de zorg- en onderwijsinstellingen te vertrouwen in het omgaan met hun verantwoordelijkheid. Inventarisatieplicht acht zij dan ook niet nodig. In plaats daarvan hoopt zij dat het onderwerp permanent onder de aandacht zal blijven.

Bij verbouwingen en sloop van de gebouwen blijft de inventarisatie van asbest overigens wel verplicht. In 1993 werd er een verbod ingesteld op het gebruik van asbest in de bouw, vanwege het risico op kanker. In 2011 kwam naar voren dat met name in oude schoolgebouwen leraren en leerlingen risico liepen op blootstelling aan asbestdeeltjes. In reactie hierop voerden veel scholen en ziekenhuizen een inventarisatie uit.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem