Fukushima

TOKYO (Novum/AP) - Duizenden mensen zijn zaterdag in een park in de Japanse hoofdstad Tokyo bijeengekomen voor een demonstratie. De betogers eisen dat er een eind wordt gemaakt aan het gebruik van kernenergie en zwoeren hun strijd nooit te zullen staken. Toch hebben de betogers na de kernramp in Fukushima, maandag precies twee jaar geleden, weinig vooruitgang geboekt.

Op 11 maart 2011 werd de kerncentrale Fukushima Dai-ichi getroffen door een aardbeving en een tsunami. Dat leidde tot meltdowns bij de centrale. Het was de ergste kernramp sinds de ramp in Tsjernobyl in 1986. Betogers zeiden zich zaterdag ernstige zorgen te maken over plannen van de Japanse regering om kerncentrales, die na de ramp waren stilgelegd, weer op te starten.

Twee van de in totaal vijftig Japanse kerncentrales zijn inmiddels weer opgestart. Dat er niet meer centrales in werking zijn gesteld heeft deels te maken met de aanhoudende protesten tegen kernenergie. Op feestdagen trekken betogers naar parken in Tokyo en elke vrijdagavond verzamelen zich mensen bij het parlementsgebouw om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie.

Eind vorig jaar werd Shinzo Abe de nieuwe premier van Japan. Hij is voorstander van kernenergie en wil de reactors weer opstarten. Er zijn zelfs plannen om nieuwe kerncentrales te bouwen. Betogers zeiden zaterdag geschokt te zijn dat ze simpelweg worden genegeerd door de regering.

"Ik ga de strijd aan met de mensen die doen alsof Hiroshima, Nagasaki en Fukushima nooit hebben plaatsgehad", zei schrijver en Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oe tegen de mensenmenigte in Tokyo. "Ik ga vechten om te voorkomen dat er meer reactors opnieuw worden opgestart." Zijn toespraak kreeg luide bijval van de demonstranten.

Voor zondag staat er ook een grote demonstratie gepland.