Zout

BUSSUM - Vandaag is het World Kidney Day, waarmee wereldwijd aandacht wordt besteed aan het voorkomen en bestrijden van nierziekten. Ook in Nederland vinden veel activiteiten rondom dit thema plaats. De Nierstichting grijpt deze dag aan om het probleem van overmatig zoutgebruik op de kaart te zetten.

Daarom start de stichting met de campagne Grip op zout. Door met deze campagne het bewustzijn te vergroten over de hoeveelheid zout die producten bevatten en de nadelige effecten van veel zoutgebruik, wil zij het zoutgebruik terugdringen.

De stichting vindt dat de minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tegen het overmatig zoutgebruik meer daadkracht moet tonen en concrete maatregelen moet nemen.

“Wij roepen de minister op om steviger stelling te nemen tegen te hoge zouthoeveelheden in levensmiddelen”, zegt algemeen directeur Tom Oostrom van de Nierstichting. “Een wetswijziging is hiervoor het meest daadkrachtige en effectieve middel. De minister komt op dit punt haar belofte niet na. Enkel een oproep tot zelfregulering van de branche zet te weinig zoden aan de dijk.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz