stamcelbank cry-save verlies

ZUTPHEN (Novum) - Cryo-Save heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 17,1 miljoen euro. Een jaar eerder boekte de stamcelbank nog een winst van 2,3 miljoen euro. De cijfers werden negatief beïnvloed door eenmalige kosten en het slechte economische klimaat in met name Spanje en Italië. Dat blijkt dinsdag uit de jaarcijfers van Cryo-Save.

In totaal was de stamcelbank16,2 miljoen euro kwijt aan eenmalige kosten en de implementatie van een reorganisatieprogramma. Het personeelsbestand werd met zes procent teruggebracht en Cryo-Save boekte bovendien veertien miljoen af op de waarde van het merk.

De omzet daalde met 5,1 miljoen tot 36,8 miljoen euro. De vraag naar de diensten van Cryo-Save nam vooral af in Zuid-Europa. Het negatieve effect hiervan werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door hogere prijzen. Ook de onderliggende operationele kosten stegen licht.

Cryo-Save richt zich nu op het herstellen van de eigen positie in Zuid-Europa en het verbeteren van het marktaandeel. Inmiddels zijn aanvullende kostenbesparingsprogramma's in gang gezet.