Duitse vlag

UTRECHT - De schokkende gebeurtenissen het afgelopen jaar in diverse Duitse transplantatiecentra, hebben geleid tot een groot wantrouwen onder de bevolking tegenover orgaandonatie. Om meer orgaandonoren te werven is in Duitse christelijke ziekenhuizen een grote actie op touw gezet, zo meldt NierNieuws.

De bereidheid om organen te doneren neemt steeds verder af, terwijl in Duitsland 12.000 mensen op een wachtlijst staan voor een orgaan. Slechts een op de vijf Duitsers zou hebben aangegeven nog orgaandonor te willen zijn na zijn of haar dood.

Een grootschalige voorlichtingscampagne van de CKiD, een oecumenisch initiatief van de Katholieke en de Protestantse ziekenhuisverenigingen en het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting (BZgA) moet het vertrouwen van potentiële donoren weer nieuw leven in blazen.

Door flyers met informatie over orgaandonatie te verspreiden, denken de organisaties meer mensen over de streep te kunnen trekken. Voor de actie zijn meer dan 100.000 flyers verspreid onder in totaal 640 ziekenhuizen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz