Scheper ziekenhuis Emmen

EMMEN (Novum) - Oud-maagchirurg Nick Reijnen wordt niet vervolgd voor alle gevallen van verkeerd verlopen operaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen waarover aangifte is gedaan. In zeker negen van de zeventien gevallen wordt geen vervolging ingesteld, hebben nabestaanden en slachtoffers laten weten aan RTV Drenthe.

De chirurg, die tot nu toe verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van vijf patiënten, werd al in oktober 2009 ontslagen. Hij nam te veel risico's bij het uitvoeren van maagverkleiningsoperaties, bleek uit eerder onderzoek.

De nabestaanden en slachtoffers hebben een brief gehad van het Openbaar Ministerie. Reijnen kan volgens het OM niet in alle zaken aansprakelijk worden gesteld voor blijvend lichamelijk letsel of de dood van patiënten, meldt de regionale omroep.

Het OM houdt dinsdag een persbijeenkomst over de zaak tegen Reijnen. Een kleine twee weken geleden meldde het OM zeventien aangiften binnen te hebben tegen de oud-chirurg van het Scheper Ziekenhuis. Zes aangiften zijn gedaan door nabestaanden van slachtoffers die overleden zouden zijn door toedoen van Reijnen. De overige elf slachtoffers geven aan ernstig letsel te hebben overgehouden aan hun maagoperatie.

Voor het onderzoek moesten verschillende medische deskundigen zich over de situatie van de ex-patiënten buigen. Ook werd Reijnen diverse malen aanvullend gehoord.

De chirurg werd in 2009 uit het BIG-register geschrapt, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken. In 2010 bleek dat de man werkte in een ziekenhuis in het Duitse Brackenheim, waar ook de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte. Daar zouden patiënten geen letsel hebben opgelopen.